Melk og havredrikker varer mye lenger enn mange tror. To uker etter best-før-datoen smaker en åpnet melk like godt som en nyåpnet der best-før-datoen ikke er passert. Derfor er det viktig å stole på sansene – se, lukt, smak før du heller noe i vasken som fortsatt kan være godt og ufarlig å drikke.
Livsmedelsverket har gitt forskningsinstituttet RISE i oppdrag å undersøke om smaken av melk og havredrikker i åpnet pakning endrer seg når best før-datoen er passert og hvor mange dager det tar før det merkes på smaken.
– Matsvinn må reduseres og målet med denne studien er å bevisstgjøre forbrukerne på at melk og havredrikker varer mye lenger enn de tror. Mange heller nok ut av drikken når best før-datoen har passert uten egentlig å vite at den fortsatt kan drikkes, sier Karin Fritz, matavfallsekspert i Livsmedelsverket.
Varer lenge
Resultatene fra undersøkelsen viser at det ikke er noen forskjell i smak 14 dager etter best før-dato for åpnet emballasje av melk, ved lagring i fire plussgrader. Sammenlignet med en nyåpnet melk hvor best før-datoen ikke har passert. For havredrikker er ingen forskjell merkbar selv etter 16 dager, sammenlignet med en nyåpnet pakke. Produktene ble ikke testet over en lengre periode i denne studien.
Hvis temperaturen i kjøleskapet i stedet er åtte plussgrader, merkes ingen forskjell i smak sju dager etter at best før-datoen har gått på melken og havredrikken smaker likt etter ti dager. Produktene ble ikke testet over en lengre periode i denne studien.
Viktig å se, lukte og smake
Våg å se, luke og smak på mat og drikke så vil du merke at mye smaker godt og kan spises selv om best før-datoen er passert. Du vil både spare penger på det og også gjøre klimaet og miljøet en stor tjeneste, sier Karin Fritz.
Best før-dato er en veileder som gir informasjon om hvilken dag produsenten garanterer at maten har bestemte egenskaper. Etter denne dagen kan smaken, fargen eller teksturen på maten endre seg, men det vil ikke være farlig.
– Ved å holde den kaldt i kjøleskapet, fire plussgrader, forlenger du holdbarheten på maten. Da får du mer tid til å spise den, sier Karin Fritz.
Fakta om undersøkelsen
- Undersøkelsen er utført av RISE Research Institutes of Sweden og er en del av Livsmedelsverkets pågående regjeringsoppdrag om å redusere matsvinnet sammen med det svenske jordbruksverket og det svenske Naturvårdsverket.
- Hensikten med undersøkelsen er å finne ut om smaken på melk er påvirket til tross for at emballasjen er åpnet og datoen har passert, når den har vært oppbevart i kjøleskap i fire eller åtte plussgrader. Og for å finne ut om smaken av havredrikk påvirkes når emballasjen er åpnet og oppbevart i kjøleskapet i fire-åtte plussgrader.
- Smakspaneler bestående av personer i ulike aldre har utført sensoriske tester, dvs. smakt på drinkene, for å finne ut om smaken endrer seg etter et visst antall dager.
Kilde: Livsmedelsverket, Sverige