Årets store ferieperiode er her. Det betyr forhåpentligvis mange varme og herlige dager laget for strandliv. Men som regel betyr dette dessverre også flere drukningshendelser og fylkets ambulansepersonell oppfordrer nå alle Västerbottens innbyggere til å være oppmerksomme og ha respekt for vannet.
Med et gjennomsnitt på 24 dødsfall per år i løpet av 2000-tallet, er juli måneden da flest drukningsulykker skjer i Sverige.
På vei til ulykkesstedet oppdaterer ambulansepersonalet om rutinene som gjelder for denne typen hendelser.
– Vi får ofte god informasjon om hva som venter oss. Drukningshendelser rammer store og små og kan skyldes ulike ting. Det kan handle om en person som har svømt for langt og mister energi, men også om plutselige sykdommer, sier Fredrik Rönnholm, ambulansesykepleier i Skellefteå.
Kollega Johanna Sehlstedt Lindgren bekrefter bildet. Hun legger til et eksempel: Barn som har blitt stående uten tilsyn.
– Som voksen må man aldri glemme ansvaret for barna. Pass på at du alltid holder øye med barna – selv om de kan svømme. Er man mer enn én voksen, bør man ha en klar fordeling av hvem som har ansvaret til enhver tid, sier hun.
Våg å spørre
Sammen har de 25 års erfaring innen ambulanse og ønsker å dele noen gode tips for et tryggere opphold i og rundt vann og hva du kan gjøre dersom uhellet er ute.
– Hva som er en drukningshendelse kan se ut som en lek men det kan være vanskelig å bestemme seg og derfor synes jeg man skal tørre å spørre om noe ser rart ut, sier Johanna Sehlstedt Lindgren og legger til at drukning ofte skjer raskt og stille.
Del ansvaret!
Ring alltid etter hjelp hvis du ser at noen har problemer i vannet. Ring 112 eller be noen andre gjøre det. Bruk gjerne hjelpemidler som en livbøye eller et tau som kan kastes eller strekkes for å prøve å få personen opp av vannet. En person som er i panikk risikerer å trekke deg under vannoverflaten, så spør gjerne flere om hjelp.
Er personen livløs er det viktig å komme seg raskt opp av vannet og gjøre hjerte- og lungeredning. Er dere flere kan dere bli hjulpet eller tatt på tur. Ikke vær redd for å starte hjerte- og lungeredning. Det er bedre å prøve enn å ikke gjøre noe i det hele tatt.
Ikke blokker utrykningskjøretøyer
Ambulansepersonell kan også trenge assistanse på stedet.
– På større badeplasser er vi takknemlige om noen tar imot oss og viser vei. Det kan bety en enorm tidsbesparelse for oss og ved hjertestans er tidsaspektet kritisk, sier Fredrik Rönnholm, som av samme grunn appellerer til badegjester om å ta ansvar for at utrykningskjøretøyer kan ta seg uhindret rundt.
– Tenk på en ekstra gang når du parkerer slik at du ikke tilfeldigvis sperrer kjøretøyene våre. Det kan bety at du må gå litt, men jo lengre tid det tar før vi når, jo verre må offeret takle det.
Lukk redningsvesten
Er du ute på vannet med båt, vannscooter eller lignende, er det viktig å bruke redningsvest – uansett alder.
– Bruk redningsvest og sørg for at den er lukket. Overraskende ofte er det åpent og da fyller det ingen funksjon, sier Johanna Sehlstedt Lindgren.
Kilde: Västerbottenregionen, Sverige
Foto: Alan Light, CC BY 2.0