Kvinner har nesten dobbelt så stor risiko for å sette seg fast i et motorkjøretøy etter en ulykke og få andre typer skader enn menn. Det viser en ny studie av 70.000 pasienter som ble kjørt til sykehus etter trafikkulykker utført av forskere ved University Hospitals Plymouth. Til tross for dette brukes ikke krasjdukker som tilsvarer den gjennomsnittlige kvinnen.
Menn er i større grad involvert i alvorlige trafikkulykker, men kvinner har større sannsynlighet for å sette seg fast i kjøretøyet. 16 prosent av kvinnene satt fast i kjøretøyet sammenlignet med bare 9 prosent av mennene i den britiske studien.
– Dette skyldes blant annet at kvinner har en tendens til å sitte nærmere rattet og få andre typer skader ved alvorlige ulykker. Mens menn får skader på hodet, brystet og lemmer, får kvinner mer skade på bekkenet, ryggraden og nakken. De senere skadene kan gjøre det vanskelig å komme seg ut av bilen, sier Tony Gunnarsson, trafikksikkerhetsekspert i Riksförbundet M Sverige.
Kvinners og menns skader i alvorlige trafikkulykker er forskjellige også på andre måter. Kvinner har 44 prosent høyere risiko for å få en skade som fører til uførhet sammenlignet med menn. Menn og kvinner skiller seg i gjennomsnitt når det gjelder høyde, muskelmasse og kroppskonstitusjon.
– En grunn til at kvinner blir alvorlig skadet er også at kvinnelige kollisjonsdukker ikke brukes i kollisjonstestene som gjøres for å utvikle bilsikkerheten. Kvinners nakkemuskler skiller seg for eksempel fra menns, noe som har som konsekvens at kvinner har dobbelt så stor risiko for å få nakkeslengskader etter bilulykker.
Kollisjonstester med kollisjonsdukker har eksistert siden 1950-tallet og de har stor del i at trafikkdødeligheten har gått ned siden 1970-tallet. Prototyper for kvinnelige krasjdukker er utviklet på Chalmers i Gøteborg, men har blitt ignorert av store deler av industrien.
– Siden det er fysiske forskjeller mellom en gjennomsnittlig mann og en gjennomsnittlig kvinne, er det uforståelig at kollisjonssikkerhet for begge ikke er inkludert i testene. Dersom færre skal skades eller dø i trafikken, må kjøretøysikkerheten fortsatt forbedres for alle.
Kilde: M Sverige
Foto: Transport For NSW (https://www.transport.nsw.gov.au/), CC BY-SA 4.0