Mer enn én av fem personer i Sverige og litt over halvparten av alle 65-åringer lever med høyt blodtrykk, som er en alvorlig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. Nå viser ny forskning støttet av Heart-Lung Foundation en sammenheng mellom høyt forbruk av frukt og lavt blodtrykk målt hjemme.
— Studien gir en klar indikasjon på betydningen av forskning for å produsere vitenskapelig funderte livsstilsråd. Dersom flere forbedrer livsstilen sin basert på kunnskapen som er tilgjengelig i dag, vil vi gå et skritt videre i kampen mot hjerte- og karsykdommer, sier Kristina Sparreljung, generalsekretær i Hjerte-Lungefondet.
Studien inkluderer 2283 kvinner og menn mellom 50 og 65 år fra befolkningsstudien SCAPIS, som er Hjerte-Lungefondets største forskningsinnsats gjennom tidene. Deltakerne har blitt bedt om å svare på spørsmål om sitt fruktforbruk, hvor enkelte frukter ble spesifisert.
— Vår studie fokuserer på sammenhengen mellom fruktforbruk og blodtrykk målt hjemme, som det fortsatt ikke er mye kunnskap om. Resultatene viser at epler og pærer samt sitrusfrukter gir en betydelig sammenheng, sier Fredrik Nyström, som leder studien ved Linköpings universitet.
Svaralternativene angående fruktinntak varierte fra fem ganger om dagen eller mer til 1-3 ganger i måneden eller mindre. Alternativene ble deretter kategorisert i fire grupper: Ikke hver uke, 1-2 ganger i uken, 3-4 ganger i uken og minst 5 ganger i uken. Studiedeltakerne målte blodtrykket hjemme i en uke og også på en klinikk. Ingen av deltakerne ble behandlet med antihypertensiv medisin.
Høye nivåer av fruktforbruk, uavhengig av frukttype, var assosiert med betydelig lavere systolisk blodtrykk målt hjemme. Etter å ha justert for livsstilsfaktorer, forble assosiasjonen for epler, pærer og sitrusfrukter. Selv når blodtrykket ble målt på klinikken, så man en sammenheng mellom høyt fruktforbruk og lavere blodtrykk.
Studien er begrenset ved at den kun måler frekvensen av fruktkonsum og ikke mengden frukt. At det er en tverrsnittsstudie gjør også at det ikke er mulig å trekke noen konklusjoner angående årsakssammenhenger. Blant styrken til studien kan nevnes det randomiserte utvalget av deltakere og det faktum at det ble brukt kalibrert utstyr til blodtrykksmåling hjemme.
— Ytterligere studier, fremfor alt randomiserte kontrollerte studier med lang oppfølgingstid som måler forbruk av spesifikk frukt og mengde frukt som konsumeres, kreves nå for at vi skal kunne påvise en klar sammenheng mellom fruktforbruk og blodtrykk, fastslår Fredrik Nyström, professor i indremedisin ved Linköpings universitet.
Kilde: Hjärt-Lungfonden, Sverige
Foto: Dellex, CC BY-SA 4.0