For femte år på rad har Folksam undersøkt farten blant yrkessjåfører. Årets fartsmålinger viser at i hele 78 prosent av alle målinger har sjåføren kjørt for fort, hele 20 prosentpoeng økning siden målingene startet i 2018. I Sverige ville over 70 liv reddet årlig dersom fartsgrensene ble holdt.
I overkant av 5000 kjøretøyhastigheter er målt på veier i Stor-Stockholm og på enkelte strekninger i Uppsala. Studien dekker ulike biltyper med firmalogoer; personbiler, lette lastebiler, tunge lastebiler og busser. I snitt kjørte de undersøkte bilene 9 km/t over fartsgrensen. Den høyeste andelen overtredelser ble målt på veier med fartsgrenser på 30 og 40 km/t. Selv andelen alvorlige overtredelser, det vil si fart over 10 km/t, har økt siden fjorårets målinger og utgjør nå litt over en fjerdedel av farten.
– Det er alarmerende at vi ser en kraftig økning i årets fartsmålinger, spesielt alarmerende er at andelen overtredelser var høyest på veistrekninger med 30 og 40 km/t fartsgrenser, hvor risikoen er størst for å treffe ubeskyttede trafikanter som f.eks. som fotgjengere og syklister. Hvis alle holdt seg til fartsgrensene, kan over 70 liv reddes hvert år i Sverige, sier Anders Kullgren, forskningssjef i Folksam.
Av de syv bransjene som yrkestrafikken ble delt inn i, hadde drosjene høyest andel overtredelser, med 9 av 10 av de målte drosjene som kjørte over fartsgrensen. Bransjene reiseservice og levering, transport og logistikk er også to bransjer med høy andel overtredelser (82 prosent). Bussbransjen viste lavest andel overtredelser, dog med 51 prosent av overtredelser.
– Yrkessjåfører utgjør en stor del av trafikken på veiene våre og setter ofte farten for andre trafikanter. Til tross for at Folksam har målt og rapportert fartsmålinger i 5 år, har vi ikke kunnet se noen forbedring gjennom årene, snarere tvert imot. Bedriftene har et stort ansvar, der trafikksikkerhet er et ledelsesspørsmål, et eksempel er realistiske kjøreplaner, sier Anders Kullgren, forskningssjef i Folksam.
Slik kan prosentandelen av fartsovertredelse reduseres:
– Innføring av trafikksikkerhetskrav ved anskaffelse av transport
– En økt bruk av tekniske støttesystemer for fartstilpasning som ISA-systemer som gir tilbakemelding til sjåføren om hvilken fartsgrense som gjelder
– At flere virksomheter som driver med kommersiell trafikk blir sertifisert etter ISO 39001, som i våre målinger har vist seg å føre til færre fartsbrudd (ISO 39001 er et standardisert styringssystem for trafikksikkerhet)
– Rapportering av trafikksikkerhetsfotavtrykk fra bedrifter
Selskapene med høyest andel overtredelser var Taxi Stockholm (92 prosent) og budselskapene Schenker (91 prosent) og Best (90 prosent). Selskapene med lavest andel overtredelser var busselskapene Nobina og Keolis (henholdsvis 44 og 47 prosent), der begge selskapene opererer for Stockholms Lokaltrafik og har ISO 39001-sertifisering. ISO 39001-sertifiserte selskaper viste generelt omtrent 30 prosent lavere hastighetshastighet sammenlignet med ikke-sertifiserte selskaper.
Kilde: Folksam, Sverige
Foto: Filo gèn», CC BY-SA 4.0