Press "Enter" to skip to content

Ny studie viser at aldring nøytraliserer kjønnsforskjeller i hjernen

Etter hvert som hann- og hunn-bananfluer blir gamle, avseksualiseres hjernen deres. Aldersrelaterte endringer forekommer hos begge kjønn, men menns hjerner feminiseres mer enn kvinners er maskulinisert. Dette viser en studie utført av en forskergruppe ved Linköpings universitet. Funnene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Proceedings of the Royal Society of London B.

Det er velkjent at svakere individer ikke har råd til å investere i seksuell atferd i samme grad som friskere individer. Hvorvidt aldring, som har en svekkende effekt på individet, også fører til redusert seksuell investering er imidlertid ikke klart. For de som nærmer seg slutten av livet kan man i stedet tenke at det er gunstig å satse fullt ut på reproduksjon dersom de ønsker å gi genene sine videre før det er for sent. For å få svar på spørsmålet om hva som skjer med kjønnsforskjeller i hjernen når bananfluer blir gamle, har forskergruppen undersøkt hvordan genene som kommer til uttrykk i ulik grad hos unge hanner og hunner endrer seg over tid.

– Resultatene våre viser at genuttrykket blir mer likt hos gamle hanner og hunner og at begge kjønn bidrar til dette mønsteret, sier Dr. Antonino Macrinò, nå ved Università degli Studi Mediterranea di Reggio Calabria i Italia.

Det som er vist er at dersom et bestemt gen uttrykkes i høyere grad i hjernen til unge hunner enn hos unge hanner, reduseres genets uttrykk hos gamle hunner mens uttrykket øker hos gamle hanner – og omvendt for gener med høyere uttrykk. hos unge menn.

– Resultatene viser også at det er hannene som nærmer seg hunnene mer enn omvendt, sier Antonino Malacrinò.

Det siste antas å være fordi det ikke er like sterk sammenheng mellom investering i seksuell funksjon og reproduktiv suksess hos kvinner som hos menn. Mens for å reprodusere, må en hann-bananflue overgå andre hanner i hvor raskt han kan oppsøke og oppmuntre hunner med dans og annen kostbar atferd, trenger en hunn bare å bestemme hvor mye energi som er igjen for å få flere avkom. Aldring gjør at begge kjønn har krympende ressurser til å investere i reproduksjon og andre aktiviteter, men konkurranse mellom menn gjør at kostnadene ved økte investeringer er større for menn enn for kvinner.

– Bruker du like mye ressurser på reproduksjon når du blir gammel, har du ingenting igjen å overleve, sier Urban Friberg, adjunkt ved Institutt for fysikk, kjemi og biologi (IFM) ved Linköpings universitet, som ledet studien.

Studier på andre dyr, inkludert mennesker, som først og fremst har fokusert på aldersrelaterte endringer i genuttrykk hos ett kjønn, har gitt lignende resultater. Dette tyder på at resultatene vist her i bananflua også kan gjelde mange andre dyr.

– Vi får de samme generelle resultatene i begge populasjonene av bananfluen som vi studerte, selv om de er ganske forskjellige med hensyn til hvilke gener som er involvert, sier Urban Friberg.

Resultatet i studien minner om det gruppen oppnådde i en tidligere studie. I den ble graden av kjønnsforskjeller i genuttrykk sammenlignet når hanner og hunner hadde høy genetisk kvalitet med når de hadde lav genetisk kvalitet. I så fall viste hanner og hunner med lav genetisk kvalitet mindre forskjeller mellom kjønnene enn hanner og hunner med høy genetisk kvalitet. Også her var det hannene som ble mest rammet.

Forskergruppens oppdagelse av at aldring i seg selv har en avseksualiserende effekt, gjør det interessant å gå videre for å forstå prosessen bedre. Et fremtidig spørsmål å stille er for eksempel hvilket underliggende signal som stimulerer disse endringene i hjernen.

Studien er finansiert med støtte fra Stiftelsen Längmanska Kulturfonden, Vetenskapsrådet (Sverige), Sven och Lilly Lawkis fond, Olle Engqvists Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse via National Bioinformatics Infratastructure Sweden.

Kilde: Linköpings universitet, Sverige (LiU)

Foto: Ermell