I fem år skal et europeisk forskningsprosjekt undersøke de langsiktige nevrologiske og psykiatriske effektene etter å ha gått gjennom smitte med covid-19, noe som er i ferd med å bli et samfunnsproblem. Umeå universitet er ett av ti universiteter i syv land som er med i prosjektet.
Totalt sett handler Neurocov-prosjektet om å forstå samspillet mellom nervevevet og den inflammatoriske responsen som immunsystemet utløser under covid-19-infeksjon
– Vi vil bruke populasjonsdata for den svenske befolkningen til å kartlegge risikofaktorer og symptomatologi for langsiktig covid og undersøke hvilke nevrologiske og psykiatriske aspekter som finnes for individer som er infisert med SARS-CoV-2-viruset, sier Anne-Marie Fors Connolly ved Umeå universitet. som leder den svenske delen av forskningen i Neurocov-prosjektet.
Det er kjent at smitte med covid-19 kan utløse midlertidige så vel som langsiktige nevrologiske og nevropsykiatriske symptomer. I tillegg til redusert lukte- og smakssans er det konstatert at mange lider av nedsatt konsentrasjonsevne, har hukommelsesproblemer og økt risiko for å få hjerneslag. Hos en rekke personer har det også vært mulig å se endringer i hjernen etter covid-19-infeksjon med datatomografi. Komplikasjonene ser ut til å være relativt uavhengige av alderen på de som blir syke, og har heller ingen klar sammenheng med alvorlighetsgraden av sykdommen.
Et mål med Neurocov-prosjektet er å undersøke hvilke typer hjerneceller som er mottakelige for SARS-CoV-2-infeksjon, hvordan skaden oppstår og hva som gjør individer sårbare eller motstandsdyktige mot slike komplikasjoner. Prosjektet skal kartlegge nevrologiske/psykiatriske følgetilstander der registerdata fra Sverige og Finland inngår, og undersøke underliggende sykdomsmekanismer og utvikle praktiske metoder for å forutsi risiko for nevrologiske symptomer.
– Forhåpentligvis kan den økende kunnskapen åpne for ny kunnskap og nye fremtidige behandlinger for å redusere langtidseffektene av covid-19, som ellers vil være en stor belastning for samfunnet, sier Anne-Marie Fors Connolly.
Neurocov-prosjektet er finansiert av EU med til sammen 8,4 millioner euro. I tillegg til Umeå universitet deltar universiteter og klinikker i Belgia, Tyskland, Finland, Italia, Nederland og Israel.
Kilde: Umeå universitet
Foto: https://www.vperemen.com / Commons.wikimedia.org