Mat er en viktig del av helse og gjenoppretting når du er på sykehus. Region Skåne jobber derfor med å øke pasientenes valgfrihet i et nytt måltidskonsept – Nya Måltider. Det er flere måltider og snacks å velge mellom hver dag, og pasientene kan spise til tider som passer dem.
– Når du er syk forringes alle kroppens organer og kroppen mister muskelmasse. Appetitten svekkes sakte som følge av dårlig oral status, medvirkende infeksjoner og vanskelig å helbrede legg- og trykksår. Ved å tilføre kroppen mat, væskeinntak, energi og protein kan vi få fart på gjenopprettingen, sier Monia Sjöberg, hjelpepleier ved Medisinsk avdeling 2 ved Scania University Hospital, Sus, i Malmö.
Undersøkelser fra pilotavdelinger med Region Skånes (Sverige) nye måltidskonsept viser at pasientene har fått i seg 20 prosent mer næring og protein enn tidligere. Nå skal det nye konseptet lanseres bredt, og Hässleholms sykehusområde blir først ut.
Pasienter spiser mer
Mat- og væskeregistrering ved de fem avdelingene som deltok i et pilotprosjekt viser at kalori- og proteininntaket økte med 20 prosent, som var et av målene med det nye måltidskonseptet. Medisinavdeling 2 ved Sus Malmö har jobbet med konseptet i et par måneder. Her merker man at pasientene spiser mer og dermed får i seg mer næring.
– Forskjellen er fremfor alt valgfriheten. Pasienten blir mer involvert og kan velge det rette de ønsker. De kan også justere tidspunktet når de spiser. Du trenger ikke spise klokken 12 hvis du ikke vil. Det er viktig at omsorgen veiledes ut fra pasientens behov og ikke omvendt, sier Monia Sjöberg.
Tjenestevert Zebi Kalisi jobber også på medisinsk avdeling 2. Han møter mange fornøyde pasienter.
– Pasientene pleier å si at laksen har veldig god smak og at kjøttbollene er veldig godt krydret. Og at det er kjempegod mat! De sier de er veldig fornøyde med maten.
12 retter å velge mellom
Pasienten velger fritt fra en fast meny med 12 retter og en rekke småretter. Menyen byr på flere ulike alternativer med fisk, kjøtt, svin og vegetarisk. De fleste rettene er også gluten- og laktosefrie. Måltidene tilberedes av kokker i Region Skånes egne kjøkken og leveres til avdelingene i porsjonspakninger hvor de varmes i forhåndsprogrammerte mikrobølgeovner. Mengden matretter som tilberedes tilpasses etter hvor mye som konsumeres på avdelingene. Dersom det er retter igjen med siste bruksdato i kjøleskapet, får personalet tilbud om å kjøpe retten til redusert pris.
Men er tolv retter egentlig nok?
– For de som er inne over lengre tid vil det bli tilbudt en egen rullemeny. Vi har løpende dialog med avdelinger for å sikre at alle pasienters behov blir dekket. Barneavdelinger vil for eksempel få en egen barnemeny og psykiatriske avdelinger hvor pasienter ofte er innlagt over lengre tid vil få ulike måltidsløsninger, sier Magnus Petersson, prosjektleder.
Introdusert i flere sykehusområder
Nå skaleres konseptet Nye Måltider opp i Region Skåne. Tidligere i oktober var Hässleholms sykehusområde det første sykehusområdet som jobbet fullt ut med måltidskonseptet Nya Måltider. Neste i rekken for bredlanseringen er Kristianstads sykehusområde, som får måltidskonseptet i 2023.
I 2025 vil flertallet av pasientene i Region Skåne få tilbud om måltider etter det nye konseptet. Rettene skal deretter tilberedes og leveres fra et nytt produksjonskjøkken i Kristianstad. Det nye produksjonskjøkkenet skal bygges i 2023.
Fakta Nye måltider
- Med Nye Måltider er det lettere å kunne beregne næringsverdien til pasientens måltid da det er porsjonspakket og det kan lages en tydelig beskrivelse av hvilke ingredienser retten inneholder. Det blir også enklere å beregne og dokumentere, følge opp risikovurderinger og pleieplaner.
- Det nye kokekjøkkenet som bygges i Kristianstad er beregnet å spare cirka 35 millioner svenske kroner per år i forhold til dagens kostnader.
Kilde: Region Skåne, Sverige
Foto: Mattes, CC BY-SA 3.0