Den fleksible måten å jobbe på har mange fordeler, men forsikringsselskapet If advarer nå om at synet på konstant tilgjengelighet risikerer å gå ut over helsen. I følge en ny undersøkelse jobber hele 66 prosent noen ganger selv om de føler seg syke.
To av tre jobber til tross for at de er syke, viser en ny undersøkelse bestilt av forsikringsselskapet If. 41,4 prosent svarer at de gjør det noen ganger, 17,2 prosent svarer at de jobber hjemmefra hvis de føler seg syke og 9,5 prosent går på arbeidsplassen selv om de føler seg syke.
– Å jobbe hjemmefra med litt rennende nese er ikke noe stort problem, men det anbefales ikke å ignorere kroppens signaler. Er du syk, trenger kroppen hvile for å komme seg raskere og bli frisk, sier Kristina Ström Olsson, nordisk helsestrateg i If.
Det er mest vanlig blant yngre mennesker å jobbe selv om de føler seg syke. I aldersgruppen 55-64 år sier 31,8 prosent at de aldri jobber når de føler seg syke, mot 9 prosent i aldersgruppen 18-24 år. Resultatene indikerer også forskjeller i ulike deler av Sverige, og her kan en forklaring være i hvilken grad det er mulig å klare arbeidet sitt hjemmefra.
Det nye hybride arbeidslivet kan noen ganger gjøre det vanskelig for arbeidsgiver å vite hvordan de ansatte har det. Som leder er det viktig å ha jevnlige medarbeidermøter, og ikke bare bli enige om prestasjoner og forventninger, men også organisatorisk arbeidsmiljø, helse og trivsel til den enkelte, understreker Ström Olsson.
I rapporten Hälsobarometern oppsummerte If helsesituasjonen etter pandemien.
Tips til arbeidsgivere for å fremme en sunn arbeidsplass
• Vær oppmerksom hvis en ansatt eller du selv viser tegn på dårlig helse og vær tydelig på at helse kommer først. Jo tidligere intervensjon, jo større er sjansen for rask bedring og bedring. Her kan du få støtte og hjelp for eksempel gjennom helseforsikring.
• Fremme den fysiske og mentale helsen til dine ansatte gjennom tydelig og rettferdig lederskap. Legg til rette for hverdagstrening og pauser. Oppmuntre hverandre, ikke glem deg selv!
• Vær tydelig som arbeidsgiver: Når du jobber delvis hjemmefra og delvis på kontoret, er det viktig at ansatte vet hva som forventes av dem. Situasjonen kan ellers bli en grobunn for stress.
• Prioritere vanlige medarbeidermøter. Sett sammen en fleksibel plan for arbeidsmåter, forventninger og arbeidstider. Hva får hver enkelt medarbeider til å trives og utvikle seg?
• Positiv tilbakemelding skaper motivasjon. Ikke glem at hvordan du opptrer som leder styrer kulturen i bedriften. Gjør det til en vane å gi positive tilbakemeldinger og oppmuntre alle på arbeidsplassen til å bli bedre på det.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen er gjennomført via Synos nettpanel i perioden 23.–26. september 2022. Den omfatter 1 007 personer mellom 18 og 80 år. Panelet består av et Svenskt representativt utvalg av befolkningen når det gjelder alder, kjønn og geografisk opprinnelsessted.
kilde og foto: Försäkringsbolaget if, Sverige