Press "Enter" to skip to content

Salget av antibiotika til dyr er nesten halvert

Siden 2011 har europeiske land redusert salget av veterinærantibiotika betydelig. I følge data fra 25 land falt det totale salget med 47 prosent mellom årene 2011-2021, og nådde det laveste tallet som noen gang er rapportert. Alt ifølge European Medicines Agency EMAs årlige rapport om salg av antibiotika til dyr.

Salget av antibiotika som er kritisk viktig i humanmedisin falt også merkbart mellom 2011-2021, og utgjorde bare 5,5 prosent av det totale salget i 2021.

– Svensk matproduksjon er veldig dyktig på å håndtere antibiotika og dermed redusere risikoen for antimikrobiell resistens, sier Fredrik Hultén, som er etterforsker ved Läkemedelsverket. Kunnskapen og viljen til å bidra på alle nivåer er høy. Den gode situasjonen skal pleies og utvikles. Derfor er det viktig at myndigheter og organisasjoner sammen fortsetter å støtte landets bønder.

Fra gård til bord

For første gang inneholder rapporten informasjon om fremgangen i EU-kommisjonens mål om å redusere salg av antibiotika til husdyr og akvakultur i EU. På bare tre år, mellom 2018 og 2021, har de 27 EU-medlemslandene allerede oppnådd en reduksjon på 18 prosent, omtrent en tredjedel av målet på 50 prosent for 2030.

Farm to Fork-strategien som den kalles, er kjernen i den europeiske grønne avtalen og har som mål å gjøre matsystemer rettferdige, sunne og miljøvennlige.

– De positive resultatene gjenspeiler innsats fra veterinærer, dyreoppdrettere og farmasøytisk industri for å redusere bruken av antibiotika for å forebygge antimikrobiell resistens. Det viser også at EUs politiske initiativ og nasjonale kampanjer som tar til orde for forsvarlig bruk av antibiotika hos dyr har en positiv effekt, sier Ivo Claassen, leder for EMAs veterinæravdeling.

Årlig rapport

Denne tolvte European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC)-rapporten presenterer data fra 31 europeiske land (29 EU/EØS-land, Sveits og Storbritannia). Alle deltakerland ga frivillig informasjon om salg av veterinære antimikrobielle midler.

ESVAC-prosjektet ble lansert av EMA i september 2009 etter en forespørsel fra EU-kommisjonen. ESVAC-rapporten utgis årlig og brukes som en referansekilde for informasjon for forskere, veterinærer og annet helsepersonell, risikobedømmere og beslutningstakere i EUs medlemsland.

I henhold til forordning (EU) 2019/6 vil rapportering av data om salg og bruk av antimikrobielle stoffer hos dyr bli en juridisk forpliktelse for EUs medlemsland og Kjemikaliebyrået. De nye kravene vil gjelde for data fra 2023 og utover.

Kilde: Läkemedelsverket, Sverige

Foto: Official Navy Page from United States of AmericaMass Communication Specialist 3rd Class Laurie Dexter/U.S. Navy, Public domain, via Wikimedia Commons