Press "Enter" to skip to content

De fleste kjøkkenbranner oppstår i desember

Hold et ekstra øye med karamellen i år! Tørrkoking på kjøkkenet står for en stor andel av julebrannene. I fjor oppsto de fleste kjøkkenbranner i løpet av desember måned, viser statistikk fra forsikringsselskapet If.

Mange tror at tente lys er den vanligste brannårsaken, men det er faktisk kjøkkenbranner og glemte komfyrer som er mest vanlig, ifølge Brannvernforeningen. Forsikringsselskapet If så at antallet kjøkkenbranner var mer enn dobbelt så mange i desember i fjor sammenlignet med oktober samme år. Desember var den måneden det ble rapportert flest kjøkkenbranner i hele 2021, mens mars var måneden med lavest antall meldte branner.

– Vi går inn i en ganske stressende periode for mange når karamell skal kokes og pepperkaker skal bakes. En viktig påminnelse er å ikke forlate komfyren, selv om det er mye annet å tukle med samtidig, sier skadesjef Jenny Rudslätt i If.

Hvert år skjer det cirka 20 000 – 24 000 boligbranner i Sverige, og eldre og enslige beboere er overrepresentert i statistikken, ifølge brannvernforbundet.

Slik unngår du brann på kjøkkenet

  • Hold alltid øye med komfyren når du lager mat. La aldri kokeplater eller ovn være uten tilsyn.
  • Rengjør kjøkkenhetten med jevne mellomrom. Viftens fettfilter tar lett fyr. Vask filteret regelmessig i varmt vann med vaskemiddel.
  • Ha alltid et brannteppe satt opp og nært ved komfyren hvis du raskt skal kvele en brann. Brann kan blusse opp på bare noen få sekunder.
  • Ikke oppbevar brennbare materialer på eller i nærheten av komfyren.
  • Installer en komfyrvakt, den overvåker ovnen og slår av strømmen hvis det begynner å brenne.
  • Sørg for at det er brannalarm i hjemmet – en i hvert rom er Ifs anbefaling.

Kilde og foto: If Skadeforsikring, Sverige