CANs skoleundersøkelse (Sverige) som presenteres i dag viser at den positive trenden med redusert drikking blant unge fortsetter. Blant ni drikker 4 av 10 alkohol, mot 8 av 10 for 20 år siden. På videregående drikker 7 av 10 i dag mot 9 av 10 i 2004. En trend som gleder IQ, Sverige, som ønsker å fremheve en ungdomsgenerasjon med en generelt smartere tilnærming til alkohol.
– Undersøkelsene vi gjør i IQ viser at helse og velvære er en veldig viktig motivasjonsfaktor for å drikke mindre blant yngre. Å ikke være bakfull, trene og ha et godt kosthold er viktig. Vi vet også at det er forskjell på dagens foreldregenerasjon som for eksempel har en helt annen mulighet til å holde styr på sine barn og unge med teknologiske muligheter, sier Mojtaba Ghodsi, administrerende direktør i IQ.
Våre undersøkelser viser også at vi kan ha en alkoholkultur i endring innenfor den unge generasjonen.
– Vi vet for eksempel at betydelig flere unge i dag synes de kan ha det minst like gøy uten alkohol og ikke minst at de til og med kan vurdere å avstå fra alkohol et helt år. I våre undersøkelser er det også tydelig at festing langt fra har samme prioritet i dag sammenlignet med for 20 år siden, sier Mojtaba Ghodsi.
Som alle tidligere generasjoner gjør unge mennesker det vennene deres gjør. Hvis normen er å ikke drikke alkohol, drikkes det mindre, og omvendt. En forskjell i forhold til begynnelsen av det 21. århundre er at det er mer vanlig med vennekretser hvor det rett og slett er mindre drikking.
– Forhåpentligvis tar de unge vanene med seg inn i alderdommen. For vi vet historisk at det er unge voksne som er den aldersgruppen som drikker mest alkohol av alle svensker, sier Mojtaba Ghodsi.
Om undersøkelsen
CANs nasjonale skoleundersøkelse har blitt gjennomført årlig siden 1971, noe som betyr at Sverige har den lengste tidsserien i verden når det gjelder unges erfaringer med alkohol, narkotika, tobakk, doping og pengespill. Undersøkelsen er rettet mot elever i 9. og 2. trinn på videregående skole (siden 2004).
Kilde: IQ
Foto: Mario Antonio Pena Zapatería, CC BY-SA 2.0