Alger kan bli et verdifullt supplement som mat for jordens voksende befolkning, og for at vi skal tilpasse oss mer miljøvennlige matvaner, mener FN. Men for å kunne bruke alger som mat i Norden kreves kunnskap, ellers risikerer vi at vi får i oss for mange tungmetaller. Det kommer frem i en ny rapport fra Nordisk Ministerråd.
Basert på dagens kunnskap om alger er det kadmium, arsen og for store mengder av næringsstoffet jod som er de største risikoene, også for alger høstet i Norden. Det kreves mer kunnskap, men den nordiske rapporten kan fungere som rettesnor både for European Food Safety Authority (EFSA) og selskapene.
Efsa har uttalt at det kan være risiko med å spise alger, men det er foreløpig ingen spesifikk matlovgivning om alger i EU. I 2020 ble det derfor opprettet et felles nordisk prosjekt, finansiert av Nordisk Ministerråd, bestående av matmyndighetene i Norge, Danmark, Island, Færøyene og Sverige. Det felles målet var å utvikle en samlet nordisk strategi for håndtering av risiko med alger og tang som mat. Rapporten fra Nordisk ministerråd er en del av dette.
Stor variasjon både innenfor og mellom ulike algearter
Rapporten slår fast at mengden tungmetaller og jod påvirkes av algearten, alder, hvor algene vokser, vannkvalitet og hvilken del av algene som er høstet. Det ble funnet usunne mengder jod blant annet i sukkertang, fingertang. Den største mengden av tungmetallet kadmium ble funnet i kamskjell og blåfisk. Spesielt fingerunger hadde store mengder uorganisk arsen. Rapporten klargjør at mengden tungmetaller og jod kan variere mye både innenfor og mellom ulike algearter.
Flere ønsker å spise alger – nå må det utvikles sikrere produksjons- og produksjonsmetoder
I moderne tid har det ikke vært en svensk tradisjon å bruke alger som mat. Men nå kan man se en økt interesse for å spise alger, mye på grunn av fokus på en grønnere og mer bærekraftig livsstil.
– Vi har ikke de samme tradisjonene og regelverket for håndtering av alger som mat sammenlignet med for eksempel kjøttproduksjon, korn eller grønnsaker. Dette er et nytt område for oss, derfor er vi nødt til å utvikle sikre metoder for å kunne bruke algene på best mulig måte, sier Barbro Kollander, seniorkjemikalie ved Livsmedelsverket og medforfatter av rapporten.
Havet kan bidra med bærekraftig og sunn mat. Barbro Kollander tror alger kan bli et nytt bidrag til nasjonal selvforsyning, men for å skape trygg mat trengs det lovverk og klare retningslinjer. Det er viktig at bedrifter støttes til å gjøre det riktige fra starten av slik at mat laget av alger er trygg å spise. Økt matproduksjon fra alger stiller nye krav til samarbeid mellom relevante myndigheter og kanskje også nye arbeidsmetoder.
Kilde: Livsmedelsverket, Sverige