Press "Enter" to skip to content

Vitamin D reduserer risikoen for type 2 diabetes

Daglig inntak av vitamin D-tilskudd kan bidra til å forhindre type 2-diabetes hos pasienter med risiko for å utvikle det.

Mer enn 374 millioner voksne over hele verden har prediabetes. Resultatene tyder på at et billig vitamin D-tilskudd kan forsinke utviklingen av diabetes hos mer enn 10 millioner mennesker.

Risikoreduksjonen var 15 %, med konklusjonen justert for alder, kjønn, kroppsmasseindeks og andre faktorer. Det viser data fra en metaanalyse av tre randomiserte kliniske studier.

3,3 % av deltakerne hadde en absolutt reduksjon i risiko over 3 år. Trenden holdt seg i en sekundær analyse som ekskluderte pasienter som sluttet å ta eksperimentell antidiabetisk medikamentterapi, utviklet diabetes eller startet vekttapsmedisiner.

Det viser seg at pasienter som tok vitamin D-tilskudd hadde 30 % større sannsynlighet for å gå tilbake til normale glukosenivåer.

I alle tre studiene tok deltakerne 20 000 IE (4000 mcg) cholecalciferol ukentlig, eller 100 XNUMX IE (XNUMX mcg) daglig. Alle ble sammenlignet med en matchet placebo.

Dr Malachy McKenna fra University College Dublin og Dr Mary Flynn fra Irish Food Safety Authority påpeker at alle tre forsøkene uavhengig fant en identisk reduksjon i risikoen for diabetes assosiert med vitamin D-tilskudd, men de originale uavhengige studiene var ganske enkelt «underpowered» for for å oppdage effekten på diabetesprogresjon.

Selv om ingen av metaanalysene rapporterte økt risiko for nyrestein, hyperkalsemi eller hyperkalsiuri, eller noen annen risiko, forklarte forskerne at det er rimelige og akseptable grenser for vitamin D-inntak som bør konsulteres med riktig behandlende lege.

Det totale antallet deltakere i de tre studiene var 4 190 2 097, 2 093 61 fikk vitamin D og 44 29,5 fikk placebo. Gjennomsnittsalderen er 1 år, 5,9 % er kvinner. Gjennomsnittlig BMI var XNUMX og HbAXNUMXc var XNUMX ved baseline.

I løpet av en median oppfølging på 3 år ble det diagnostisert 475 nye tilfeller av diabetes blant de som tok vitamin D sammenlignet med 524 i placebogruppene. Reduksjonen i risiko var mye mer uttalt for de som opprettholdt høyere serum 25-hydroksyvitamin D-nivåer.

Sammenlignet med de som opprettholdt lavere serumnivåer under oppfølgingen – som falt i området 50 til 74 nmol/L (20 til 29 ng/mL) – de som opprettholdt nivåer på minst 125 nmol/L (≥50 ng/mL) ) hadde en 76 % reduksjon i risiko for progresjon til diabetes (HR 0,24, 95 % KI 0,16-0,36). Dette gir en 3-års absolutt risikoreduksjon på 18,1 % (95 % KI 11,7-24,6 %).

Referanser:
Anastassios G. Pittas, MD, MS. Vitamin D og risiko for type 2 diabetes hos personer med prediabetes. Annals of Internal Medicine – https://www.acpjournals.org/doi/abs/10.7326/M22-3018

Materialet er informativt og kan ikke erstatte en legekonsultasjon. Før du starter behandlingen, må du konsultere en lege.

Kilde: The European Times / Diabetes Wellness Network Sweden
Foto: Irene Kårlin from Göteborg, Sverige, CC BY 2.0