Press "Enter" to skip to content

Drøyt sju av ti svensker synes det er helt feil å kjøre etter et glass vin

Påsken er her og med den en av de travleste helgene i trafikken. Samtidig mener bare rundt syv av ti svensker (72 prosent) at det er helt feil å kjøre bil etter å ha drukket et glass øl eller vin. Det viser IQs Alcohol Index-undersøkelse, som har blitt produsert årlig siden 2010 ved hjelp av Novus.

– Å drikke alkohol og deretter sette seg bak rattet er en farlig kombinasjon. Med det svenske Trafikverkets nullvisjon, der ingen skal dø eller bli skadet i trafikken, er det rimeligste at alkohol ikke skal kombineres med å være ute i trafikken i det hele tatt. At det ikke en gang er tre av fire svensker som mener det er helt feil å kjøre bil etter å ha drukket alkohol, er bekymringsfullt, sier Mojtaba Ghodsi, administrerende direktør i IQ.

På nasjonalt nivå har andelen som svarer at det er helt feil å kjøre bil etter å ha drukket et glass vin eller øl gått ned fra 88 prosent i 2010 til 72 prosent i 2022. Andelen som mener at det er riktig å kjøre etter et glass. har gått sakte i en mer ettergivende retning, fra 3 prosent i 2010 til 5 prosent i den siste undersøkelsen.

Minst tilbakeholdne er folk i Stockholms län, der 65 prosent mener det er helt feil å kjøre bil etter å ha drukket alkohol. Mest restriktivt er det i Östergötlands län, hvor 84 prosent mener det er helt feil.

I 2021 omkom 47 personer i en alkohol- eller narkotikarelatert trafikkulykke i Sverige, som er 22 prosent av alle trafikkdrepte. Ifølge Trafikverket er det minst 15 000 reiser hver dag i Sverige med sjåfører som er så påvirket at de ville bli dømt for fyllekjøring dersom de ble oppdaget. Fyllekjøring er når en person som kjører et motorkjøretøy har minst 0,2 ppm alkohol eller narkotika i blodet. I flere land er promillekjøringsgrensen null.

– At så mange fyllebilister er ute på veiene våre er alvorlig og utgjør en risiko for andre trafikanter. Det er ingen sikker grense for alkohol og bilkjøring. Drikker du alkohol i påsken, la bilen stå, oppfordrer Mojtaba Ghodsi.

Kilde: IQ, Sverige
Foto: Emils2294, CC BY-SA 4.0