Avhengighet av sosiale medier kan være drevet mer av behovet for å unnslippe depresjon og angst enn av kjedsomhet. Et forskerteam som undersøkte 822 vanlige brukere av den sosiale medieplattformen Douyin, TikToks kinesiske søsterapp, fant at stressintoleranse var en vesentlig faktor i problematisk bruk av Douyin, ikke en tendens til å kjede seg.
Douyin har vokst i popularitet siden pandemien og har nå over en milliard månedlige aktive brukere. Appen gir brukerne muligheten til å se, dele og kommentere korte videoer. Men appen og morselskapet ByteDance har vært i sentrum av en rekke kontroverser rundt brukersikkerhet og personvern.
Bekymringer om «problematisk bruk av sosiale medier» (PSMU) er ikke begrenset til Douyin. I artikkelen i tidsskriftet Computers In Human Behaviour definerer forfatterne PSMU som «avhengighetslignende symptomer, som tap av kontroll over bruk av sosiale medier, psykologisk tilbaketrekning uten tilgang til sosiale medier, oppfordringer til bruk og bruk til tross for forstyrrelser med daglig liv.»
Forskerteamet rekrutterte et utvalg vanlige brukere gjennom en nettbasert undersøkelse og tok to vurderinger med to måneders mellomrom. Deltakernes depresjon og sosiale angstsymptomer, kjedsomhetstilbøyelighet og stressintoleranse ble vurdert under den første undersøkelsen og brukt som prediktorer for alvorlighetsgraden av problematisk Douyin-bruk på tidspunktet for den andre.
Resultatene viste at stressintoleranse var en betydelig faktor hos de som viste problematisk Douyin-bruk. Tilbøyelighet til kjedsomhet var det ikke. Forskerteamet konkluderer med at depresjon og sosial angst påvirker emosjonell prosessering negativt, og forårsaker en opplevd manglende evne til å motstå stress. Internettbruk blir sett på som en mestringsmekanisme for å håndtere dette, noe som fører til problematisk bruk – og i dette tilfellet på Douyin.
Tekst: David Grönte
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB