Press "Enter" to skip to content

Blåbær bidrar til å beskytte mot blant annet diabetes type 2

Nå er det høysesong for å fylle spiskammeret med blåbær fra skogens bugnende spiskammer og berikede veikanter med villbringebær.

Blåbær inneholder vitamin A, B6, C og E, men også mineralene magnesium, kalsium, kalium, jern og fosfor. Blåbær anses å kunne motvirke Parkinsons, Alzheimers og kreft.
Bærene er også kjent for å kunne forbedre synet, og motvirke øyesykdommen grå stær.

Takket være de høye nivåene av næringsstoffer, mineraler og vitaminer som finnes i blåbær, bidrar dette til å beskytte mot hjerte- og karsykdommer og type 2 diabetes. Blåbær anses også å stabilisere blodsukkeret fordi de inneholder fiber som holder blodsukkeret på et jevnt nivå, og kan forebygge diabetes og vektøkning.

Bringebær inneholder ellaginsyre, som ifølge forskere er et beskyttende stoff mot kreft. Frukten (fordi, merkelig nok, bringebær er en frukt og ikke et bær) styrker immunforsvaret og motvirker betennelser. Bringebær har også mye fiber, jern, kalsium og vitamin C. I tillegg inneholder de stoffet bringebærketon, som ifølge studier sies å kunne øke fettforbedring, og også påvirke forbrenningen. Bringebær har også høye nivåer av naturlig pektin, som bidrar til å holde kolesterol balansert. Hvis du har blitt forkjølet selv om sommeren, så kan du lette forkjølelsens fremgang ved å spise litt bringebær.

Både blåbær og bringebær kan brukes i bakst, desserter, som topping til frokost eller hvorfor ikke bare spise dem som de er. Det går også an å koke syltetøy og et tips er å ha bærene som fyll i boller, jeg har testet det selv og resultatet ble mer enn forventet med disse sunne smakstilsetningene.

Kilde: Mat & Klimat, Jennifer Andersson/Diabetes Wellness

Foto: Comfreak, CC0, via Wikimedia Commons