En ny studie av forskere ved Lunds universitet reiser spørsmål om hvor effektiv fedmekirurgi gjennom gastrisk bypass er. Resultatene viser at de største endringene i stoffskiftet skjedde kort tid etter operasjonen. Allerede ett år etter operasjonen nærmet konsentrasjonen av metabolitter og fett seg samme nivå som før operasjonen.
Tidligere forskning har vist at et flertall av de som gjennomgår fedmeoperasjoner går opp i vekt innen fem år etter gastric bypass-operasjon. Det er fortsatt ikke klart hva som skjer med metabolismen til personer som har gjennomgått fedmeoperasjoner. I en ny studie publisert i tidsskriftet Obesity studerte forskere metabolismen til overvektige før og etter gastrisk bypass-operasjon. Studien viser at de største endringene skjedde kort tid etter operasjonen. Ett år senere nærmet konsentrasjonen av metabolitter og fett seg samme nivå som før operasjonen hos alle deltakerne.
– Kun oppfølging av vekten til personer som har gjennomgått fedmeoperasjoner kan være et sløvt instrument for å studere effekten av inngrepet. Vår studie gir økt forståelse for hva som skjer med stoffskiftet i forbindelse med gastrisk bypass-operasjon, sier Peter Spégel, dosent i molekylær metabolisme ved Lunds Universitets Diabetessenter (LUDC), som ledet studien.
Raske endringer
Studien er basert på data fra 148 personer med og uten type 2-diabetes som ble operert for gastrisk bypass i Sverige. Deltakerne har gitt blodprøver like før operasjonen og ved minst to anledninger etter operasjonen. Deres BMI (kroppsmasseindeks) ble målt før operasjonen og ved tre anledninger etter operasjonen. Forskerne gjorde detaljerte analyser av fett og metabolitter i blodet for å studere endringer i stoffskiftet. Allerede ett år etter operasjonen var noen tilbake på nøyaktig samme nivå som før operasjonen, men for andre var det ikke like betydligt.
– Vi kunne se endringene da deltakerne fortsatt hadde lav BMI etter operasjonen. Ved å studere stoffskiftet kan vi tidlig få en indikasjon på at usunne endringer er på vei. Vi håper at kunnskapen kan brukes til å følge opp enkeltpersoner etter fedmekirurgi og innføre forebyggende tiltak som kan forhindre fremtidig vektøkning, sier Nils Wierup, professor i nevroendokrin cellebiologi ved LUDC og en av hovedforfatterne av artikkelen.
Økt risiko for type 2 diabetes
Nivåene av noen flerumettede fettstoffer økte umiddelbart etter operasjonen, bare for å synke og nærme seg de samme nivåene som før. Flerumettet fett er livsviktig for mennesker og kan redusere risikoen for sykdommer i hjerte og blodårer. Studien viste også en nedgang i konsentrasjonen av en viss type aminosyre etter operasjonen, som deretter økte. Nivåene av disse aminosyrene er vanligvis høye hos personer med insulinresistens og øker risikoen for å utvikle type 2 diabetes.
– En konklusjon vi trekker er at risikoen for å utvikle diabetes type 2 er sterkt redusert etter operasjon hos personer uten sykdommen, men et år senere ser vi igjen økt risiko. Hos personer som allerede hadde diabetes type 2 ved operasjonen ser vi en tilbakegang av sykdommen, men risikoen for tilbakefall øker med tiden, sier Peter Spégel.
Fordelene med fedmekirurgi
Personer som skal opereres for fedme, må gå ned i vekt før operasjonen ved hjelp av en diett. En tidligere studie av det samme forskerteamet studerte effektene av lavkaloridietten og gastrisk bypass-operasjon separat. Studien viste at kostholdet hadde størst effekt på stoffskiftet, mens kirurgi førte til liten endring. Nå viser forskernes siste studie at de positive effektene på stoffskiftet avtar hos mange allerede etter et år.
– Vi må gjøre flere og større studier for å trekke sikre konklusjoner. En fordel med fedmekirurgi er at flertallet av personer med type 2 diabetes ser en regresjon av sykdommen i etterkant. Og selv om en stor prosentandel av personer som gjennomgår fedmeoperasjoner går opp i vekt etterpå, er det vanligvis ingen tilbakegang til samme vekt som før. Fremover ønsker vi å se nærmere på hva som skjer med stoffskiftet på individnivå fordi det kan se annerledes ut, sier Nils Wierup.
Utgivelse
”Metabolic remission precedes possible weight regain after gastric bypass surgery”
Kilde: Lunds universitet, Sverige / Diabetes Wellness