Boligsituasjonen har gjort mange bekymret – det er hovedsakelig unge kvinner, 70 prosent, som har det dårlig. Åtte av ti svensker har heller ingen plan for bolig ved separasjon, noe Relasjonsrapporten 2022, som er produsert av Nordax Bank og Novus, viser. Rapporten viser også at hver femte kvinne ikke har kunnet forlate et forhold på grunn av bolig.
Det er vanskelig for førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet og mange unge bor hos foreldrene selv om de ikke vil. På bare ett år har uroen økt kraftig. I fjor oppga hver fjerde at de var bekymret for utviklingen i boligmarkedet, i år så mange som hver tredje. Bekymringen er størst blant ungdom, der spesielt unge kvinner skiller seg ut i resultatene. Hele 71 prosent av unge kvinner er bekymret for utviklingen i boligmarkedet, mot 51 prosent av unge menn.
– Vi må ta de unges bekymringer på alvor, og det at unge kvinner skiller seg så mye ut i resultatene er skremmende. For mange er veien til egen bolig blitt avhengig av at foreldre kan hjelpe til med kontantinnskuddet, som gjør at kun rikere familier kan kjøpe bolig. Det er ikke bærekraftig i det lange løp at ungdom ikke skal kunne skape sine egne forutsetninger – men fortsette å være avhengig av foreldrene sine, sier Linda Werdi, boliglånsekspert i Nordax Bank.
Vanskeligheten med å komme inn på boligmarkedet gjør at mange venter til de kan kjøpe leilighet med en partner. Men selv om du for øyeblikket har et trygt hjem i forholdet ditt, kan det i en separasjon vise seg at forholdene ikke er like for begge parter. Undersøkelsen viser at åtte av ti ikke har en plan for bolig dersom de går fra hverandre og hver femte kvinne har følt at de ikke har klart å forlate et forhold på grunn av boligsituasjonen. Kvinner synes også det er vanskeligere å finne et nytt hjem enn menn etter en separasjon.
– Det er klart at vi ikke har et likestilt boligmarked, og at hver femte kvinne føler at hun ikke har klart å forlate et forhold på grunn av bolig er dypt problematisk. Grunnlaget for et likeverdig boligmarked legges i selve forholdet og at man snakker om sin økonomi. Dette vil også være ekstra viktig med dagens rentesituasjon hvor mange vil ha behov for å gå gjennom privatøkonomien og kanskje til og med flytte til billigere bolig, sier Linda Werdi.
Gründeren, influencerprofilen og tobarnsmoren Fi Lindfors er en av mange kvinner som har forlatt et langvarig forhold som en økonomisk taper. Hun ønsker å råde flest mulig kvinner til å gå gjennom økonomien, engasjere seg og fremfor alt snakke om økonomi og få en avtale med partneren – spesielt før de bestemmer seg for å flytte sammen eller kanskje få barn.
– Det er veldig lett å havne i en kjedelig situasjon når man går fra hverandre fordi det ofte er belastet å snakke om økonomi med partneren. Det høres kanskje bra ut i teorien at partneren din tar alt det økonomiske ansvaret, men bortsett fra at det kan sette deg i en skikkelig vanskelig situasjon om du da vil skilles, skaper det også en ubalanse i forholdet. Spesielt hvis du i tillegg mangler åpenhet og ikke får oversikt. Spesielt økonomi er noe viktig å snakke om for at du ikke bare skal anta at partneren din føler og resonnerer det samme om rettferdighet, sparing og fellesinvesteringer. Jeg tapte for eksempel ti år på boligmarkedet på å betale ned på andres lån, sier Fi Lindfors.
Relasjonsrapporten 2022 viser at:
22 % er bekymret for sin fremtidige boligsituasjon. Mer enn annenhver ung kvinne er bekymret (55 %), en økning på 13 % siden i fjor.
37 % av kvinnene hadde problemer med å finne ny bolig etter en separasjon.
8 av 10 har ingen plan for overnatting hvis de går fra hverandre.
Hver sjette person har flyttet sammen med sin partner av økonomiske årsaker.
Kilde: Nordax Bank, Sverige
Foto: Czeva, CC BY-SA 4.0